print

Stomamateriaal: een virtuele portefeuille die aangepast is aan uw specifieke noden

24-03-2021

Ongeveer 25 000 personen in België gebruiken dagelijks stomamateriaal. We betalen dat materiaal al terug, maar vanaf 1 april 2021 moderniseert de manier waarop de patiënten dit materiaal verkrijgen. Zo willen we beter tegemoet te komen aan de specifieke noden van elke patiënt, die inspraak krijgt in de keuze van het materiaal en het beheer van het budget. Zo brengen we de terugbetaling en de kwaliteit van de zorg dichter bij elkaar.

Op deze pagina:

​Wat is een stoma?

Een stoma is een kleine opening in de buik die tijdens een heelkundige ingreep wordt gemaakt. Hierlangs kan een patiënt ontlasting of urine afvoeren, wanneer dat langs de natuurlijke weg niet meer mogelijk is. Het is vaak een gevolg van de behandeling van dikkedarm- of endeldarmkanker. Een patiënt met een stoma heeft voor het alledaags gebruik opvangzakjes en ander specifiek verzorgingsmateriaal nodig.

Hebt u een stoma?

Dan krijgt u vanaf 1 april 2021 meer keuze, dankzij onze geüpdatete lijsten. Dankzij de derdebetalersregeling hoeft U niet te betalen voor materiaal op deze lijst, zolang u binnen uw budget blijft. Ten laatste ontvangt u ook een stomakaftje. Een communicatiemiddel voor al uw zorgverleners.

Details over bedragen vind je op onze pagina voor stomamateriaal .

Bent u een zorgverlener?

We introduceren o.a.:

  • nieuwe voorschriften
  • een “virtuele portefeuille”
  • een stomakaftje 

Meer informatie vindt u op de pagina specifiek voor uw beroep:

Contacten

Reglementering bandagisten

Heeft u inhoudelijke vragen over de overeenkomst of over de nomenclatuur, contacteer dan onze medewerkers van de medische directie:

E-mail: meddev@riziv-inami.fgov.be
Tel: +32(0)2/739.70.99 (call center)
Maandag en donderdag: van 13 tot 16 u.
Dinsdag en vrijdag: van 9 tot 12 u.
Briefwisseling:
RIZIV
Dienst voor geneeskundige verzorging
Overeenkomstencommissie Bandagisten
Galileelaan 5/01
1210 Brussel