print

Contraceptie: gender niet langer een voorwaarde voor tegemoetkoming

26-04-2022

Op 25 april zijn de tegemoetkomingsvoorwaarden voor contraceptie veranderd. Zo zorgen we ervoor dat niet alleen vrouwen deze tegemoetkoming kunnen krijgen, maar alle personen jonger dan 25 of met verhoogde tegemoetkoming, ongeacht hun gender.

Op deze pagina:

Contraceptie niet meer genderspecifiek

Concreet hebben we alle verwijzingen naar gender uit de voorwaarden voor tegemoetkoming van contraceptie verwijderd. Deze voorwaarden zorgden er vroeger voor dat mensen die officieel van gender veranderen, plots geen extra tegemoetkoming meer konden krijgen voor contraceptie.

Zo zorgen we ervoor dat de extra tegemoetkoming voor contraceptie beschikbaar is voor alle jongeren tot 25 jaar, mensen met een verhoogde tegemoetkoming en residenten van de instituten.

Meer informatie over deze extra tegemoetkoming vindt u op onze pagina over de tegemoetkoming voor voorbehoedsmiddelen.

Gender was nooit een voorwaarde bij de standaardtegemoetkoming.

Een eerste stap naar een genderneutrale terugbetaling van zorg

Er bestaan nog steeds prestaties in de zorg waarbij gender bij de terugbetalingsvoorwaarden staat, terwijl dat het toch voorkomt dat een personen met een “ander gender” op hun identiteitskaart deze zorgen nodig hebben.

Om genderdiscriminatie tegen te gaan, maken we een analyse van de wetten en herformuleren we ze om ze inclusief te maken, waar nodig. Bijvoorbeeld: we zullen in de toekomst de tegemoetkoming voor medisch begeleide voortplanting ook genderneutraal maken, maar kunnen hiervoor nog geen tijdslijn geven.