print

Een meniscusprobleem? Geef meer dan ooit de voorkeur aan een niet-operatieve behandeling bij vijftigplussers

30-07-2020

Als gevolg van de overbelasting van de ziekenhuizen tijdens de piek van de Covid-19-pandemie, zou er een grote achterstand zijn ontstaan voor knieoperaties.

In die context willen we opnieuw de aandacht vestigen op de klinische richtlijnen die arthroscopische meniscectomieën afraden voor vijftigplussers met degeneratief knielijden en meniscusscheuren.

Onze Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) wil dus de orthopedisch chirurgen en huisartsen hiervoor opnieuw sensibiliseren.

Op deze pagina:


Wat is een arthroscopische meniscectomie?

Dat is een kijkoperatie van de knie waarbij men een meniscusletsel gedeeltelijk verwijdert.

Waarom de orthopedisten en huisartsen sensibiliseren?

We willen de orthopedisten en huisartsen opnieuw sensibiliseren naar aanleiding van een artikel in de Artsenkrant van 13 mei 2020. Daarin maakte men gewag van een mogelijke achterstand van ongeveer 6.000 knieoperaties. Deze achterstand zou het gevolg zijn van de overbelasting van de ziekenhuizen tijdens de piek van de Covid-19-pandemie.

Het aandeel van de meniscectomieën in die 6.000 ingrepen is wellicht beperkt. Toch willen we de huisartsen en de orthopedisch chirurgen herinneren aan de internationale klinische richtlijnen die een niet-operatieve behandeling voorstaan van degeneratief lijden en meniscusscheuren bij patiënten van 50 jaar of ouder.

In 2019 telden we immers 33.175 arthroscopische meniscectomieën. In 61% van de gevallen waren de patiënten 50 jaar of ouder. Dit is een leeftijdscategorie waarin er vaak sprake is van degeneratieve knieletsels. Onze DGEC heeft op dat moment al meer dan 600 orthopedische chirurgen gesensibiliseerd (zie ons bericht van 27 september 2019)

Sensibilisatie rond dat punt is belangrijk voor de doelmatigheid van de zorg, vooral in tijden van overbelasting van de zorgverleners.

Wat zeggen de internationale klinische richtlijnen?

Volgens deze klinische richtlijnen hebben arthroscopische meniscectomieën meestal geen meerwaarde bij degeneratief knielijden en meniscusscheuren bij vijftigplussers.

Ze bevelen niet-operatieve behandelingen aan zoals:

  • kinesitherapie
  • gewichtsverlies
  • orale medicatie
  • infiltratie.

Contacten

Directie Informatie van de DGEC

E-mail: Infoteam.DGEC.SECM@RIZIV-INAMI.fgov.be