Geneesmiddel Camcolit voor behandeling van bipolaire stoornissen: terugbetaling vanaf 1 november 2019

De verzekering voor geneeskundige verzorging betaalt vanaf 1 november 2019 het geneesmiddel Camcolit® terug.

Deze beslissing volgt op de lange onbeschikbaarheid van het geneesmiddel Maniprex (terugbetaald) en het ontbreken van een andere behandeling op de Belgische markt.

Het gaat om een uitzonderlijke en ongeziene maatregel om patiënten een alternatieve terugbetaalde behandeling te kunnen bieden. Deze beslissing is genomen in parallel met de zoektocht naar een structurele oplossing om de onbeschikbaarheid van geneesmiddelen in België te beheren.

Over welke geneesmiddelen gaat het?

Het gaat om Camcolit® (lithium, carbonaat 400 mg) gebruikt bij bipolaire stoornissen.

Waarom deze uitzonderlijke maatregel?

Deze uitzonderlijke maatregel komt er na:

  • De farmaceutische firma voor de commercialisering van  Maniprex® kondigde aan dat het middel voor een langere periode (onbepaalde onbeschikbaarheid) onbeschikbaar zal zijn
  • Er bestaat geen andere terugbetaalde behandeling voor bipolaire stoornissen op de Belgische markt. Er bestaat geen andere terugbetaalde behandeling voor bipolaire stoornissen op de Belgische markt.
 
Op voorstel van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG), heeft de minister van sociale zaken besloten de specialiteit Camcolit® op te nemen in de vergoedbaarheid door deze in hoofdstuk V van de lijst met terugbetaalbare farmaceutische specialiteiten in te schrijven en dit ten einde de patiënten te voorzien van een therapeutisch alternatief.
 
Dit maakt het mogelijk om patiënten een alternatieve behandeling aan te bieden die terugbetaald is door de ziekteverzekering.
 

Een tijdelijke maatregel

 
Het gebruik van deze uitzonderlijke vergoedingsprocedure door de Minister zonder dat er een dossier door het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de commercialisatie van het geneesmiddel ingediend werd, impliceert dat wanneer Maniprex® weer beschikbaar komt op de Belgische markt, de specialiteit Camcolit® van rechtswege uit de terugbetaling verwijderd wordt.
 

Wat zijn de gevolgen voor u als patiënt?

Vanaf 1 november 2019 zal u, als uw arts Camcolit® voorschrijft en wanneer u naar uw apotheker gaat met een voorschrift, kunnen genieten van de terugbetaling (als u in orde bent met de verzekerbaarheid).

Contacten

 

Laatst aangepast op 28 oktober 2019