Zorgtrajecten

De zorgtrajecten verbeteren de aanpak van chronische ziekten.


Wat is een zorgtraject? 

Een zorgtraject organiseert en coördineert de aanpak, de behandeling en de opvolging van een patiënt met een chronische ziekte.

Een zorgtraject vertrekt van een samenwerking tussen patiënt, huisarts en specialist. Het traject begint na ondertekening van een ‘zorgtrajectcontract’ door deze 3 partijen.

Voor wie zijn er zorgtrajecten?

Momenteel is er een zorgtraject voor bepaalde patiënten met chronische nierinsufficiëntie of diabetes type 2. 

Wijzigingen in de regelgeving zorgtrajecten vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli treden er enkele kleine wijzigingen in werking over de diabeteseducatie. De regelgeving voor het zelfzorgmateriaal en de forfaitaire honoraria voor specialisten blijft ongewijzigd.

Evaluatie en opvolging

Rapport zorgtraject 2009-2016: kwaliteitsverbetering van de zorg

Op onze vraag voerde Sciensano een evaluatie uit van de zorgtrajecten (diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie) voor de periode 2009-2016. Dit rapport toont een kwaliteitsverbetering van de zorg aan. Huisartsen die deelnamen, kunnen individuele feedback i.v.m hun patiënten raadplegen.

Evaluatierapport zorgtraject 2009-2011 

Verschillende instellingen maakten een kortere evaluatie van het project “zorgtraject” (diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie) voor de periode 2009-2011. De resultaten zijn bemoedigend, maar de onderzochte periode is telkens te kort om definitief te kunnen concluderen wat het effect van de zorgtrajecten is. De volledige, individuele rapporten uit dit evaluatierapport vind je onderaan deze pagina.

Meer informatie

Contacten

 

Laatst aangepast op 27 juni 2022