4.2 Regionale variatie van radiologische verstrekkingen

Hoe is de zware medische beeldvorming geografisch verdeeld over België qua aanbod en gebruik?

In de onderstaande figuren wordt de geografische spreiding voor ambulante en gehospitaliseerde patiënten weergeven voor het jaar 2019. Hierbij kunnen de volgende categorieën gekozen worden: de aantallen (#), het totaal terugbetaalde bedrag (€) en het aantal verstrekkingen per persoon getoond (# per persoon).

4.2.1 Geografische spreiding van verstrekkingen zware medische beeldvorming

Figuur 4.5 toont de regionale spreiding van alle CT en MRI-verstrekkingen op basis van de woonplaats van de patiënt. Hierbij valt het verschil op tussen de gewesten voor ambulante CT-verstrekkingen. In verhouding tot de populatie worden er bij ambulante patiënten meer CT’s uitgevoerd in het Waalse Gewest dan in het Vlaamse Gewest. Voor ambulante MRI-verstrekkingen is dat verschil er niet, maar is wel uitgesproken variatie op arrondissementsniveau. Voor gehospitaliseerde patiënten is er een verschil waarneembaar tussen de arrondissementen in het westen en het oosten. We zien voor CT onderzoeken relatief meer verstrekkingen in een aantal westelijk gelegen arrondissementen. Voor MRI zijn enkele ‘hot-spots’ zichtbaar aan de kust.

Figuur 4.5: Regionale spreiding van CT en MRI verstrekkingen o.b.v. arrondissement van de patiënt in 2019.

Wanneer gekeken wordt naar de ratio \(\frac{MRI}{MRI+CT}\) in figuur 4.6 dan valt opnieuw het verschil tussen de gewesten op. Vlaanderen heeft een hoger aandeel van MRI in het totaal aantal CT en MRI-verstrekkingen. Dit geldt zowel voor ambulante als gehospitaliseerde patiënten. Daarbij is er voor de gehospitaliseerde patiënten ook hier een verschil tussen de arrondissementen in het westen en het oosten.

Figuur 4.6: Ratio MRI/(MRI+CT) voor aantal verstrekkingen en terugbetaalde bedragen in 2019.

Figuur 4.7 toont de regionale spreiding van CT en MRI verstrekkingen schedel/wervelzuil op basis van de woonplaats van de patiënt. Per persoon berekend zien we meer ambulante CT onderzoeken in het Waalse Gewest dan in het Vlaamse Gewest. Voor gehospitaliseerde patiënten vinden de meeste CT-verstrekkingen per persoon plaats in de kustregio, gevolgd door Luik.

Voor het aantal MRI-verstrekkingen per persoon zien we eerder een gewestelijke verdeling met het meest ambulante MRI-onderzoeken per persoon in Veurne, Eeklo en Hasselt. We zien per persoon meer MRI-verstrekkingen voor gehospitaliseerde patiënten in Veurne, Eeklo en Ieper dan elders in het land.

Figuur 4.7: Regionale spreiding van CT en MRI verstrekkingen o.b.v. arrondissement van de patiënt in 2019 in de anatomische regio’s schedel en wervelzuil.

Figuur 4.8 toont de ratio \(\frac{MRI}{MRI+CT}\) voor de onderzoeken ter hoogte van de schedel/wervelzuil. Hier bekijken we de resultaten specifiek voor de onderzoeken ter hoogte van de schedel en de wervelzuil. We stellen een kleinere proportie van MRI verstrekkingen vast voor ambulante verstrekkingen in Wallonië dan in Vlaanderen. Dit wijst erop dat de CT verstrekkingen in Wallonië een groter aandeel van het totaal aantal verstrekkingen uitmaken dan in Vlaanderen. Voor de gehospitaliseerde verstrekkingen is de verdeling per gewesten iets minder uitgesproken. In Wallonië zien we in verschillende arrondissementen een groter aandeel van CT verstrekkingen dan in Vlaanderen. De proportie MRI is voor gehospitaliseerde patiënten het hoogst (kleiner aandeel CT-verstrekkingen) in Brugge, Eeklo, Aarlen en Virton.

Figuur 4.8: Ratio \(\frac{MRI}{MRI+CT}\) voor aantal verstrekkingen en terugbetaalde bedragen in 2019 in de anatomische regio’s schedel en wervelzuil.