4.3 Variatie in de kenmerken van de patiëntenpopulatie en type verstrekkingen tussen de ziekenhuizen

In deze sectie wordt gekeken naar de verdeling van verschillende patiënten over de ziekenhuizen voor de periode 2017 tot 2019. De volgende karakteristieken zijn hiervoor beschikbaar:

  • Leeftijd
  • Gender
  • Verzekeringsinstelling (VI)

Vervolgens wordt er een profiel gemaakt van de ziekenhuizen op basis van de terugbetaalde CT en MRI-verstrekkingen aan de hand van de gebruikte nomenclatuurcodes in de periode 2017 tot 2019.

4.3.1 Leeftijdsprofiel per ziekenhuis

Figuur 4.9 toont de verhouding van genders9 voor CT en MRI-verstrekkingen. In deze figuur betekent een verschuiving naar rechts op de horizontale-as dat er een steeds grotere proportie mannen beeldvorming ondergaan. Voor een waarde van \(0.5\) zijn er evenveel mannen als vrouwen die beeldvorming met een specifiek type toestel ondergaan.

Voor de leeftijdsgroep jonger dan 10 jaar ondergaan meer jongens dan meisjes beeldvorming. Voor de leeftijdsgroepen van 10 tot 80 jaar is de verhouding op basis van het geslacht 50/50 voor CT-verstrekkingen. In deze leeftijdsgroepen worden meer MRI-verstrekkingen gedaan bij vrouwen dan bij mannen. Vanaf 80 jaar, verschuift de verhouding naar de vrouwelijke kant, zowel voor CT als voor MRI-verstrekkingen. Vermoedelijk speelt de hogere levensverwachting bij vrouwen hierbij een rol.

Figuur 4.9: Proportie van \(\frac{man}{man+vrouw}\) voor CT en MRI.

Figuur 4.10 toont op de verticale as de leeftijdsgroepen. Het aandeel van de leeftijdsgroepen op de totale patiëntenpopulatie in het ziekenhuis zien we op de horizontale as, met links in het rood de waarden voor de mannelijke patiënten en rechts in het blauw de waarden voor de vrouwelijke in het Voorbeeld Ziekenhuis. De boxplots, rood voor de mannelijke en blauw voor de vrouwelijke patiënten, tonen de verdeling van deze waarden voor alle ziekenhuizen.

Merk op dat door de klikken op gekleurde vakjes rechtsboven in figuur 4.10 de boxplots (ont)zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Figuur 4.10: De verdeling van leeftijdsgroepen over een ziekenhuis is weergegeven met de gekleurde balken met daarop de verdeling van de andere ziekenhuizen in de vorm van een boxplot.

4.3.2 Geografische spreiding van de patiënten op basis van de gemiddelde leeftijd en gender

Figuur 4.11 toont de gemiddelde leeftijd van patiënten per gender die CT en MRI-verstrekkingen exclusief schedel/wervelzuil hebben ondergaan.

Figuur 4.11: Geografische spreiding van patiënten o.b.v. leeftijd en geslacht voor CT en MRI-verstrekkingen exclusief schedel/wervelzuil

De gemiddelde leeftijd is het hoogst in de kustregio voor zowel vrouwelijke als mannelijke patiënten. Dit is het geval voor zowel verstrekkingen schedel-wervelzuil, zie figuur 4.12, als verstrekkingen exclusief schedel-wervelzuil, zie figuur 4.11.

Figuur 4.12: Geografische spreiding van patiënten o.b.v. leeftijd en geslacht voor CT en MRI-verstrekkingen voor schedel/wervelzuil

4.3.3 Verzekeringsinstelling en sociale status

Figuur 4.13 toont de ratio van \(\frac{MRI}{MRI+CT}\) per gender per verzekeringsinstelling (op niveau van de landsbond).

Het is geweten dat de patiëntprofielen verschillen per verzekeringsinstelling. Mede om die reden is er in het Budget van de Financiële Middelen (BFM) een bedrag voorzien om daarvoor te compenseren. De patiëntenverdeling in figuur 4.13 toont dat de variabiliteit in leeftijd en geslacht tussen de verzekeringsinstellingen eerder beperkt is. Er is wel een grote variabiliteit tussen de ziekenhuizen en de verzekeringsinstelling van de patiënten van het ziekenhuis. Deze informatie zal in sectie 4.9 gebruikt worden om de invloeden van de verschillende variabelen op de \(\frac{MRI}{MRI+CT}\) verhouding te beschrijven.

Figuur 4.13: Aantal verstrekkingen radiologie per gender per verzekeringsinstelling.

Figuur 4.14 toont het aandeel van de patiëntenpopulatie voor CT en MRI-verstrekkingen opgesplitst per gender en sociale code. De variabiliteit tussen de ziekenhuizen is relatief beperkt.

Figuur 4.14: Aandeel in de patiëntenpopulatie opgesplitst per gender en per sociale code van een patiënt. De boxplots geven alle ziekenhuizen weer en de balken het indiviudele ziekenhuis.