print

Goed gebruik van de protonpompinhibitoren (PPI’s) bij maagklachten: aanbevelingen voor de patiënten

Wat is het rationeel gebruik van de protonpompinhibitoren (PPI’s) bij niet-ulcereuze gastro-oesofageale pathologie (gastro-duodenaal ulcus uitgesloten)? De deskundigen van onze consensusvergaderingen hebben die vraag in de verschillende aspecten beantwoord. In samenwerking met het gezondheidsteam van Test-Aankoop delen we deze keer hun wetenschappelijke aanbevelingen rechtstreeks mee aan patiënten en algemeen publiek onder de vorm van een folder en een brochure.

Uitgever
J. De Cock
Auteur
Dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV, in samenwerking met het gezondheidsteam van Test-Aankoop
Publicatiedatum
31-01-2020
Publicatietype
Infobrochure
Thema's
Geneesmiddelen; Zorgkwaliteit

Maagklachten. Wat te doen?

Maagproblemen blijven één van de meest genoemde gezondheidsklachten. Bijna iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of een zure oprisping, bv. na een zware maaltijd.

Bij de meeste lichte maagklachten kunnen, naast simpelweg afwachten, aanpassingen op het vlak van voeding en levensstijl al helpen om de klachten te verlichten. Ook bij chronische klachten zijn deze adviezen belangrijk.

Enkel als de klachten je dagelijkse leven te fel verstoren, of als de klachten blijven aanslepen of steeds terugkomen, zijn geneesmiddelen te overwegen. Hoe dan ook zullen geneesmiddelen je niet genezen, ze kunnen enkel de klachten beperken en je dus klachtenvrij houden.

Maagzuurremmers staan centraal in de behandeling. Eén groep van maagzuurremmers wordt veelvuldig voorgeschreven en ingenomen, namelijk de zogenaamde protonpompinhibitoren (PPI’s) of protonpompremmers.

PPI’s zijn effectief en relatief veilig. Het gebruik ervan is echter vaak ongepast en in vele gevallen te langdurig.

Wilt u meer weten? Raadpleeg dan de folder “Maagklachten… hoe pak je dat aan?” en de brochure “Maagklachten. Wat te doen?” voor de patiënten over gebruik van de protonpompinhibitoren (PPI’s) bij maagklachten.

Van onze deskundigen naar de patiënten

Het Comité voor de evaluatie van de medische praktijk inzake geneesmiddelen organiseert tweemaal per jaar een ‘consensusvergadering’. De deskundigen van het Comité evalueren de medische praktijk in een welbepaalde sector en formuleren aanbevelingen voor de zorgverleners.

Na afloop van de consensusvergadering van mei 2018 publiceerde de jury haar rapport over ‘het rationeel gebruik van de protonpompinhibitoren (PPI’s) bij niet-ulcereuze gastro-oesofageale pathologie (gastro-duodenaal ulcus uitgesloten)’.

We hebben samengewerkt met het gezondheidsteam van Test-Aankoop om de aanbevelingen in dat rapport te vertalen naar een taal die voor iedereen toegankelijk is.

Contacten

Consensusvergaderingen

Tel: +32(0)2 739 77 34

E-mail: consensus@riziv-inami.fgov.be