print

De TOP 25 van de werkzame bestanddelen in de uitgaven van de verzekering voor geneeskundige verzorging in 2021

In deze infospot overlopen we de top 25 van werkzame bestanddelen van geneesmiddelen in 2021 in de ambulante sector op basis van de uitgaven van de ziekteverzekering, met daarbij een woordje uitleg.

Uitgever
B. Collin
Auteur
RIZIV
Publicatiedatum
22-12-2022
Publicatietype
Studie
Thema's
Geneesmiddelen

 

De top 25 van de werkzame bestanddelen vertegenwoordigen 34 % van de netto-geneesmiddelenuitgaven van de verplichte ziekteverzekering (het persoonlijk aandeel van de patiënt dus niet meegerekend) en 18 % van het behandelingsvolume.

De eerste plaats van de top 25 wordt nog steeds ingenomen door adalimumab, dat gebruikt wordt om inflammatoire processen bij zware aandoeningen af te remmen als de klassieke behandelingen niet helpen.

Naast de kostprijs en het aantal dosissen, bepalen we ook het aantal patiënten aan wie een bepaald werkzaam bestanddeel werd afgeleverd. Deze informatie geeft een ander beeld en laat ons toe om de moleculen te typeren volgens de epidemiologie, de behandelingsduur en de behandelingskost per dag voor de ziekteverzekering.

Als gevolg van de COVID-19-crisis kregen meer dan 2 miljoen mensen het griepvaccin vergoed, goed voor een uitgave van 26,2 miljoen euro. Het is daarmee het geneesmiddel uit deze top 25 dat aan het grootste aantal patiënten werd voorgeschreven.

Negen middelen uit deze top worden slechts afgeleverd aan kleine groepen patiënten (<10.000) voor langdurige behandelingen met een hoge dagelijkse kost. Andere moleculen worden daarentegen voorgeschreven aan grote aantallen patiënten met een relatief lage dagelijkse kost.

Ter verduidelijking: naast deze top 25 betalen we nog 713 andere werkzame bestanddelen terug in de ambulante sector.

 

Contacten

Farmaceutisch beleid

E-mail: secr-farbel@riziv-inami.fgov.be