print

Het RIZIV loodst thuisverpleegkundigen door de ziekteverzekering - Opleiding voor startende verpleegkundigen

30-09-2024

Via sensibilisering wil de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) van het RIZIV thuisverpleegkundigen ondersteunen bij de toepassing van de reglementering over de ziekteverzekering. De inspectiedienst zet in op preventie om verkeerde aanrekeningen te voorkomen en neemt daartoe diverse initiatieven waaronder een opleiding voor startende thuisverpleegkundigen en een nieuwe online informatiebrochure.

Op deze pagina:

Wegwijs doorheen de reglementering van de ziekteverzekering

Steeds meer Belgen doen een beroep op thuisverpleegkundigen. Deze zorgverleners factureren hun verstrekkingen aan de ziekteverzekering. Per jaar betaalt het RIZIV daar 1,8 miljard euro voor. Om verstrekkingen aan te rekenen, moeten thuisverpleegkundigen een reeks aan regels in acht nemen zoals de nomenclatuur, richtlijnen, interpretatieregels, enz. 

Thuisverpleegkundigen ervaren die reglementering soms als complex. Dat houdt een risico in, want een verkeerde interpretatie kan leiden tot fouten bij de aanrekening en dus een oneigenlijk gebruik van het budget van de ziekteverzekering. Het is net dat wat het RIZIV wil voorkomen, zodat de middelen gaan naar zorg voor patiënten die het nodig hebben.

De opleiding voor startende thuisverpleegkundigen

Voor startende thuisverpleegkundigen organiseert de DGEC van het RIZIV nu voor het eerst een opleiding. 

Sociaal inspecteurs lichten er de belangrijkste aandachtspunten uit de reglementering toe. Vanuit hun ervaring in het werkveld bespreken ze frequent vastgestelde aanrekeningsfouten. Diverse aspecten komen aan bod: de aanrekenbare zorg, de derde-betalersregeling, het verpleegkundig dossier, de Katz-schaal, structurele equipes, enz. Ze bespreken ook hoe de inspectiedienst erop toeziet dat het budget van de ziekteverzekering correct wordt gebruikt, waarom dit zo belangrijk is, hoe controleonderzoeken verlopen en wat de mogelijke gevolgen ervan zijn. Verpleegkundigen krijgen er uiteraard ook de kans hun vragen te stellen.

Tijdens deze gratis opleiding kunnen de thuisverpleegkundigen vragen stellen. Deze opleiding telt mee voor de bijscholingspremie

De nieuwe Infobox voor de thuisverpleegkundige

Voor alle thuisverpleegkundigen heeft de DGEC van het RIZIV een nieuwe informatiebrochure uitgewerkt en gepubliceerd: Infobox voor de thuisverpleegkundige. Het objectief van deze brochure is thuisverpleegkundigen te informeren over de reglementering om te voorkomen dat ze inbreuken plegen wegens onvoldoende kennis over die reglementering. 

De Infobox is een mooie aanvulling en uitvoeriger dan de opleiding van het RIZIV voor de startende thuisverpleegkundigen. Naast de nomenclatuur komen ook de aanrekeningswijzen aan bod, de aansprakelijkheid, de palliatieve thuiszorg, de wondzorg, de niet-aanrekenbare verstrekkingen, enz.

Thuisverpleegkundigen kunnen de Infobox altijd en gratis raadplegen via de website van het RIZIV. Alle onderwerpen worden in vraag- en antwoordstijl toegelicht. Een klik op een vraag in de inhoudstafel leidt de thuisverpleegkundige meteen naar het gezochte antwoord. De brochure van A tot Z uitlezen hoeft dus niet.

Andere sensibiliseringsinitiatieven voor thuisverpleegkundigen

Ook via andere kanalen krijgt de thuisverpleegkundige preventieve informatie:

  • Belangrijke wijzigingen in de reglementering worden op www.riziv.be gepubliceerd en toegelicht. 
  • Als de inspectiedienst van het RIZIV in het werkveld een verkeerde interpretatie van de reglementering opmerkt, informeert hij de thuisverpleegkundigen daarover per brief.
  • De Dienst richt zich ook tot verpleegkundigen in opleiding. De inspectiedienst bezorgde de opleidingsinstellingen een folder over het belang van een goed gebruik van het RIZIV-nummer, die ook op de website staat.
  • Tenslotte blijft de inspectiedienst samenwerken met beroepsfederaties en groeperingen om via lezingen de thuisverpleegkundigen te sensibiliseren over het belang van een correcte aanrekening van hun verstrekkingen.

Meer informatie

Contacten

Perscontact

Tel: +32(0)2 739 78 67

E-mail: communication@riziv-inami.fgov.be

Erik Rossignol

Tel: +32(0)2 739 75 29

E-mail: erik.rossignol@riziv-inami.fgov.be