print

Het RIZIV moedigt huisartsen aan gehoorverlies bespreekbaar te maken bij hun patiënten

03-03-2023

Huisartsen kennen als de beste de gevolgen van gehoorverlies voor hun patiënten. Die gevolgen bestaan zowel op sociaal vlak als voor de algemene gezondheid en het welzijn. Sommige mogelijke gevolgen zijn minder gekend zoals burn-out, dementie en depressie. Het RIZIV en de Overeenkomstencommissie Audiciens-Verzekeringsinstellingen huisartsen helpen daarom deze gevolgen te voorkomen voor patiënten en bieden info aan huisartsen om gehoorverlies te herkennen, bespreekbaar te maken en patiënten door te verwijzen. Dat doen ze in de vorm van een sensibiliseringscampagne met aftrap op de World Hearing Day vandaag 3 maart 2023.

Op deze pagina:Gehoorverlies is nooit normaal, ook niet vanaf een bepaalde leeftijd. Dat is de kernboodschap van het RIZIV en de Overeenkomstencommissie Audiciens-VI op deze World hearing Day.

In laatste cijfers van EuroTrak België voor 2021 rapporteert 9,4% van de respondenten of 1.088.897 mensen dat ze gehoorproblemen hebben. Slechts 34% van de mensen die aangeven gehoorproblemen te ondervinden, gebruikt een hoortoestel. Het Europese gemiddelde is 42%.

Het RIZIV en de Overeenkomstencommissie Audiciens-VI richten zich via hun sensibiliseringscampagne op huisartsen. Onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot veel ernstiger situaties, zoals burn-out, dementie, sociaal isolement of depressie. Gevolgen die vermeden konden worden.

Wat als de huisarts gehoorverlies opmerkt?

De rol van de huisarts in de herkenning, het bespreekbaar maken en behandelen van gehoorverlies is niet te onderschatten.  Samen met gespecialiseerde zorgverleners kunnen de gevolgen voor de patiënt aangepakt of voorkomen worden.

Hoe gehoorverlies herkennen?

Patiënten zeggen misschien zelf iets over hun gehoorverlies of de huisarts merkt het op. Bij twijfel kan de huisarts een checklist gebruiken om na te gaan hoe belangrijk het gehoorverlies is.

Gehoorverlies bespreekbaar maken

De huisarts maakt gehoorverlies bespreekbaar. Het RIZIV moedigt huisartsen aan om alle reflecties over mogelijk gehoorverlies met patiënten te delen, ongeacht de leeftijd. Gehoorverlies is nooit normaal en er zijn opties om mogelijke gevolgen te vermijden of verminderen.

De huisarts verwijst door

De huisarts en patiënt stellen het gehoorverlies vast en bespreken de opties. De huisarts kan doorverwijzen naar een NKO-arts of een audicien in een hoorcentrum voor verder onderzoek en opvolging.

Communicatiemateriaal

Het RIZIV voorziet hiervoor via de website van het RIZIV de nodige info, wetenschappelijke achtergrond en hulpmiddelen die artsen kunnen helpen om het gesprek aan te gaan met hun patiënten.

Contacten

Perscontact

Tel: +32(0)2 739 78 67

E-mail: communication@riziv-inami.fgov.be