Diabetes: RIZIV-campagne zet het aanbod van terugbetaalde zorg in de kijker
18-11-2024
Het is niet meer te negeren: diabetes rukt op, en vaak in stilte. Ook in België waar nu 10% van de bevolking diabetes type 2 zou hebben en waar 1 op de 3 mensen er vandaag nog steeds niet van op de hoogte is.
Daarom lanceert het RIZIV op 18 november een communicatiecampagne die resoluut gericht is op "terugbetaalde oplossingen en zorg", zonder stigmatisering en zonder taboes : "We kunnen niet alles in het leven controleren… maar diabetes WEL"
- Omdat vroeg diabetesmanagement alles kan veranderen.
- Want dankzij de expertise van vele zorgverleners is er een aanbod aan passende zorg
- Want deze zorg vergoeden we via de ziekteverzekering
- Omdat ze nog te onbekend zijn bij het publiek, en soms zelfs bij zorgverleners.
Op deze pagina:
Een 4 in 1-campagne om alle betrokkenen een boost te geven
Het bijzondere aan deze campagne is dat ze duidelijk gericht is op 4 belangrijke doelgroepen:
- Het grote publiek omdat de prevalentie van diabetes overal toeneemt, zelfs in jongere leeftijdsgroepen.
- Mensen die net de diagnose hebben gekregen met een focus op de voordelen van het nieuwe opstarttraject.
- Huisartsen in het hart van deze uitdaging en de verschillende soorten zorg.
- Alle andere gezondheidswerkers die betrokken zijn bij diabeteszorg, om hen te helpen navigeren in het vergoede zorglandschap.
Behandeling van een vaak stille ziekte
Hoe eerder diabetes wordt behandeld, hoe gemakkelijker het onder controle kan worden gehouden, waardoor later ernstigere gevolgen worden voorkomen en een goede kwaliteit van leven behouden blijft. Het is echter niet zo eenvoudig, aangezien de meeste mensen met diabetes jarenlang geen symptomen ervaren.
Onze publiekscampagne verdrijft oude ideeën: diabetes treft niet alleen ouderen of zwaarlijvigen, diabetes hoeft niet determinerend te zijn. Ze belicht de risicofactoren zonder te stigmatiseren, maar ook de oplossingen en moedigt mensen aan om de situatie met hun huisarts te bespreken.
De Diabetes Liga nodigt u uit de tijd te nemen om uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te testen: Risicofactoren voor diabetes type 2
Opstarttraject: gerichte zorg vergoed vanaf het moment van diagnose
Ons opstarttraject dat begin 2024 van start ging, wil tegemoetkomen aan deze dringende behoefte aan snellere zorg voor mensen met diabetes type 2. Huisartsen spelen een centrale rol: zodra er een diagnose wordt gesteld, kan de patiënt rekenen op zijn of haar specifieke ondersteuning en indien nodig andere passende zorg: diëtetiek, diabetesvoorlichting, podologie, tandzorg.
Sinds begin 2024 hebben we onze terugbetalingen uitgebreid, niet alleen voor mensen met diabetes in een vroeg stadium via dit opstarttraject, maar ook voor diegenen die zich in een ernstiger stadium van de ziekte bevinden, gevolgd via een Zorgtraject of in een gespecialiseerd centrum.
Elke diabetespatiënt is uniek
We vergoeden verschillende soorten ondersteuning en zorg, aangepast aan elke patiënt, in elke fase, voor elk type diabetes. Een doelstelling van onze campagne is dan ook om de verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij de diabeteszorg wegwijs te maken in het landschap van vergoede zorg.
Op onze website vindt u uitgebreide informatie over alle zorg die wij vergoeden: Diabetes : terugbetaling van verschillende begeleidingen
Verspreiden van onze campagne
Om deze belangrijke uitdaging aan te gaan, reken we op alle zorgverleners: Aarzel niet om als belangrijke partner deze campagne onder de aandacht te brengen. Het wordt verspreid op sociale media en we hebben communicatiemateriaal ontwikkeld om te verspreiden naar uw eigen publiek: patiënten, huisartsen, endocrinologen, diëtisten, podologen, diabeteseducatoren, ...
- Campagnemateriaal (affiches a4 en afbeeldingen in format 16:9) met als doelgroep het grote publiek downloaden
- Camagnemateriaal (affiches a4 en afbeeldingen in formaat 16:9) met als doelgroep patiënten die diabetes in een vroeg stadium hebben
Deze campagne is ook beschikbaar voor professionele schermen via IDklik en Mediawind softwares.
Wil u voor andere doelgroepen materiaal (Bv. carrousels voor schermen of sociale media,posters a3 om af te drukken, enz.) of u wil het aanvragen voor de doelgroepen huisartsen of zorgverleners?
U kan communicatiemateriaal aanvragen bij communication@riziv-inami.fgov.be.
Het mee helpen verspreiden van onze campagne is ook een manier om mensen met diabetes te helpen hun diabetes zo goed mogelijk onder controle te houden.