print

Oproep opstart zorgpunten: eerste medisch en psychosociaal contact van Oekraïense vluchtelingen

29-04-2022

België is een van de landen waarnaar de Oekraïense bevolking vlucht door de oorlog in hun thuisland. Er is een grote bezorgdheid naar de eerste medische en psychosociale opvang van deze mensen, die in bijzondere en precaire situatie verkeren. Enerzijds kunnen ze terecht via de reguliere zorg voor (dringende) medische hulpverlening, anderzijds vraagt de opvang van deze specifieke doelgroep bijzondere inzet van de zorgverleners om deze doelgroep te ontvangen en wegwijs te maken in de Belgisch gezondheidszorgsysteem.

Via het formulier kunnen organisaties uit de eerste lijn nu een aanvraag doen voor de oprichting van zorgpunten voor de medische en psychosociale opvang van Oekraïense vluchtelingen in België. Het gaat om een overeenkomst van 9 maanden afgesloten tussen de zorgpunten en het RIZIV.

Op deze pagina:


Zorgoriëntatie dankzij zorgpunten voor Oekraïense vluchtelingen

We voorzien via een overeenkomst voor de zogenaamde zorgpunten een zorgoriëntatielijn die dient als overgang tussen de eerste registratie van een Oekraïense vluchteling en de integratie in het reguliere zorgcircuit. Deze zorgoriëntatielijn bestaat uit een netwerk van zorgpunten verdeeld over het Belgisch grondgebied.

Op korte termijn willen we zo:

  • de morbiditeit/sterfte verminderen onder de Oekraïense vluchtelingen op Belgisch grondgebied, inclusief die in verband met epidemieën en besmettelijke ziekten.
  • de meest kwetsbare groepen beschermen onder de Oekraïense vluchtelingen;
  • een menswaardig niveau van respect en welzijn verzekeren voor de Oekraïense vluchtelingen ondanks de moeilijke levensomstandigheden.

Op langere termijn willen we:

  • een adequaat traject waarbij de oorlogstrauma’s zoveel mogelijk kunnen worden verwerkt;
  • Verstrekking van snelle en aangepaste gezondheidszorg voor de Oekraïense vluchtelingen op Belgisch grondgebied;
  • Sociale integratie van de Oekraïense vluchtelingen bevorderen.

Wat doet een zorgpunt concreet voor Oekraïense vluchtelingen?

Een zorgpunt:

  • Ontvangt Oekraïense vluchtelingen;
  • Informeert de Oekraïense vluchtelingen over de brede aspecten van de
    gezondheidszorgsystemen op Belgisch grondgebied;
  • maakt een basisdossier over per Oekraïense vluchteling onder andere aan de hand van een basisvragenlijst. Dit dossier wordt elektronisch aangeboden  aan de zorgverleners in het reguliere zorgcircuit;
  • biedt eerste medische en psychosociale hulp:
    • Het opmaken van een plan van aanpak en zorgen voor doorverwijzing indien nodig;
    • Zorg voor degenen die het meest getroffen zijn door symptomen van acute stressreacties
    • Het oppuntstellen van de medicatieschema’s en het voorzien van de nodige voorschriften;
    • Het in kaart brengen van de ontbrekende preventieve zorg en screeningsonderzoeken. De screening richt zich onder meer op tuberculose, mazelen en Covid-19.
    • Samenwerking van de bestaande eerstelijnsactoren op het gebied van de sociale gezondheidszorgen bevorderen, en faciliteren van de toegang tot de reguliere eerste lijn en eventuele doorverwijzing naar de tweede lijn indien nodig;
    • nauw opvolgen van zwangere vrouwen en pas geboren kinderen;

Hoe zijn de zorgpunten georganiseerd?

Het RIZIV betaalt een vergoeding aan de zorgpunten waarmee ze autonoom het zorgaanbod kunnen organiseren.
We betalen een vergoeding

  • per maand
  • per opgevangen Oekraïense vluchteling aan de zorgpunten.

Indien er zorgcontacten zijn geweest, voorzien we de eerste maand een vergoeding van 50 euro, de 2e maand 30 euro en de 3e maand 20 euro.
We kennen maximaal 3 maanden een vergoeding per vluchteling toe.

De vergoedingen omvatten alle verleende zorg, ook alle kosten die verbonden zijn met de verleende zorg, zoals coördinatie van de zorg, ICT, verzorgingsmateriaal, gebruik infrastructuur, etc.

Wie werkt er?
In een zorgpunt kunnen verschillende zorgverleners actief zijn zoals artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen en psychologen. Ook de aanwezigheid van maatschappelijk werkers en tolken kan zinvol zijn bij de eerste zorgopvang.

Deze invulling kan verschillen per zorgpunt, want is afhankelijk van de lokale situatie en de zorgverleners die zich kunnen engageren om hier te werken.

Een zorgpunt geeft aan welke zorg het aanbiedt.

Samenwerking met bestaande structuren
Het zorgpunt installeert zich in overleg en samenwerking met de lokale overheden.
Het gebruikt zoveel mogelijk de bestaande infrastructuren of structuren die werden opgericht en nog steeds ter beschikking gesteld worden in het kader van COVID-19 pandemie;

Daarnaast moet het zorgpunt zoveel als mogelijk samenwerken met bestaande projecten, zoals interculturele bemiddeling, netwerken geestelijke gezondheidszorg,  Born in Belgium, Dokters van de Wereld, ….

Een zorgpunt oprichten?

Een zorgpunt oprichten kan via dit aanvraagformulier

Na het insturen van het aanvraagformulier in te vullen door een medewerker van de eerste lijn.

Na goedkeuring kan een overeenkomst worden getekend en kunnen vergoedingen worden uitbetaald op basis van de lijsten met een overzicht van de zorgcontacten. Deze vergoedingen kunnen retroactief worden uitbetaald voor zorgcontacten vanaf 1 april 2022. De overeenkomst zal aflopen op 31 december 2022.

Wilt u zelf Oekraïense vluchtelingen helpen?

U vindt meer informatie over de oorlog én wat u kan doen via www.info-oekraine.be!

Contacten

Directie RDQ- team overeenkomsten

Tel: +32(0)2/739.76.78

E-mail: ovco@riziv-inami.fgov.be