print

Overstromingen: geen impact op arbeidsongeschiktheidsuitkering in geval van noodopvang

29-07-2021

Door de watersnood van midden juli hebben mensen uit getroffen gebieden mogelijks een nieuwe (tijdelijke) verblijfplaats nodig.

Bent u in arbeidsongeschiktheid en huisvest u iemand in nood of vangt iemand u zelf op, dan kan dit een weerslag hebben op uw gezinssituatie. Hier vindt u wat u moet doen in zulke situaties.

Op deze pagina:


Huisvesting zonder aanpassing van adres

Zolang het adres van de hoofdverblijfplaats van de bij u gehuisveste persoon, of uw eigen adres (indien u gehuisvest wordt) in het Rijksregister niet wijzigt, hoeven er geen stappen worden genomen. Noodopvang zonder adreswijziging heeft geen impact op uw arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Huisvesting met aanpassing van adres

Het is mogelijk dat de gehuisveste perso(o)n(en) hun adres, of dat van uzelf indien u zelf opgevangen wordt, van de hoofdverblijfplaats in het Rijksregister moet aanpassen naar dat van de tijdelijke verblijfplaats. Gelet op de specifieke noodsituatie zal samenleven met deze andere perso(o)n(en) geen impact hebben op uw arbeidsongeschiktheidsuitkering. 

Bevindt u zich in deze situatie?

Stuur een verklaring op erewoord naar uw ziekenfonds, waarin vermeld staat dat de reden van huisvesting de watersnood is. Als u een of meerdere personen in nood opvangt, vermeld dan ook de vorige hoofdverblijfplaats van deze personen.

Als gevolg van deze noodsituatie accepteren ziekenfondsen uitzonderlijk en tijdelijk een verklaring op erewoord.

Heeft u vragen omtrent uw uitkering?

Met vragen over uw concrete uitkeringsdossier kan je terecht bij uw ziekenfonds.

Contacten

Reglementering en geschillen - uitkeringen

Tel: +32(0)2 739 76 19

E-mail: reglemsidu@riziv-inami.fgov.be