print

‘Breng je identiteitskaart mee naar het ziekenhuis: de goede reflex’: communicatiecampagne over het nut van de identiteitskaart in het ziekenhuis

06-03-2024

In samenwerking met de ziekenhuizen en de ziekenfondsen lanceren we een communicatiecampagne over de voordelen van het meebrengen van de identiteitskaart naar het ziekenhuis voor patiënten.

Op deze pagina:

Waarover gaat de campagne?

De boodschap van de campagne is om er steeds aan te denken de identiteitskaart mee te brengen naar het ziekenhuis, of het nu gaat om een raadpleging of een (spoed)opname. Voor volwassenen is dit de Belgische elektronische identiteitskaart (eID) of elektronische vreemdelingenkaart, voor kinderen gaat het om de Kids-ID of ISI+ kaart.

Dit heeft tal van voordelen. De inschrijving verloopt vlot, zonder administratieve rompslomp. De patiënt is zeker van een correcte identificatie: de identiteitskaart geeft toegang tot zijn gegevens en de informatie over zijn behandeling. Hij kan zo bovendien vermijden dat hij een groot deel van de medische kosten moet voorschieten. Het ziekenfonds betaalt de kosten die door het RIZIV vergoed worden dan rechtstreeks aan het ziekenhuis.

Als de patiënt niet over zijn identiteitskaart beschikt op het moment van de raadpleging of opname, zijn er voor het ziekenhuis nog steeds alternatieven om zijn identiteit te verifiëren, zoals een kleefbriefje van het ziekenfonds of de toepassing Itsme.

Ontdek de campagne

De campagne wordt verspreid via de kanalen van de ziekenhuizen en ziekenfondsen. Het RIZIV lanceert ook een campagne op sociale media.

Bekijk:

  • Onze affiche (NL, FR, DU, EN )
  • Onze video

 

Bijkomende uitleg

Uw identiteitskaart: ook nuttig in het ziekenhuis