Terugbetaling voor bepaalde zorg in niet-erkende borstklinieken stopt binnenkort
16-03-2023
Het RIZIV heeft kennis genomen van de nieuwe studie van het Federaal Expertisecentrum Gezondheidszorg (KCE) in samenwerking met de Stichting Kankerregister en klinische experts gepubliceerd op 16 maart 2023. De resultaten tonen aan dat borstkankerpatiënten een hogere overlevingskans hebben als ze worden behandeld in een "coördinerende" (of erkende) borstkliniek. Daarom plant het RIZIV een aanpassing van de terugbetalingsregels zodat enkel erkende borstklinieken bepaalde terugbetaalde zorg kunnen aanbieden aan borstkankerpatiënten.
Op deze pagina:
Concentratie expertise garantie voor kwaliteitszorg
Deze conclusies benadrukken dan ook nogmaals dat de concentratie van zorgexpertise gunstig is voor de kwaliteit van zorg. Naar aanleiding van deze bevindingen, en op vraag van de minister van Sociale Zaken, zullen we alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat niet-erkende borstklinieken niet langer kunnen genieten van een vergoeding voor de behandeling van borstkanker.
Lijst van erkende borstklinieken
De erkenningsnormen waarborgen de kwaliteit, zijn streng en omvatten bijvoorbeeld een verplichting voor borstklinieken om minimum 125 diagnoses per jaar uit te voeren en de mogelijkheid om een multidisciplinair team in te zetten (waaronder minimaal 1 VTE voor een borstverpleegkundige en minimaal 0,5 VTE voor een psycholoog).
De concrete erkenning van klinieken is een bevoegdheid van de regio’s. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het controleren of deze borstklinieken blijven voldoen aan de voorwaarden voor erkenning.
De lijst met erkende borstkankerklinieken kan u vinden op de website van de FOD Volksgezondheid