print

Sensibilisering van orthopedisch chirurgen: arthroscopische meniscectomie heeft geen meerwaarde bij behandeling van degeneratief knielijden en meniscusscheuren

27-09-2019

Onze Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) heeft in september een brief gestuurd naar alle orthopedisch chirurgen die meniscusingrepen (arthroscopische meniscectomieën) uitvoeren. Daarin willen we hen sensibiliseren en vragen we aandacht voor de recente klinische richtlijnen, die dergelijke ingrepen afraden voor vijftigplussers.

Op deze pagina:

Wat is een arthroscopische meniscectomie?

Een arthroscopische meniscectomie is een kijkoperatie van de knie voor een meniscusscheur.

Onze DGEC bestudeerde de problematiek vanuit verschillende invalshoeken

In 2018 kostten 34.006 verstrekkingen in totaal 9,4 miljoen EUR aan de verzekering voor geneeskundige verzorging (ziekteverzekering). In 60 % van de gevallen voeren orthopedisch chirurgen die ingreep uit bij vijftigplussers, die vaak te kampen hebben met degeneratief knielijden.

  • We bestudeerden de internationale klinische richtlijnen. Zij geven aan dat de ingreep bij vijftigplussers met degeneratief knielijden geen meerwaarde heeft ten opzichte van bewegingsoefening, gewichtsverlies, orale medicatie, enz. Bovendien lopen patiënten na de ingreep het risico op complicaties achteraf.
  • We analyseerden de facturatiegegevens van de ziekenfondsen. Het aantal ingrepen bij vijftigplussers steeg in 2017 tot 60 %. Er zijn grote verschillen in het aantal uitgevoerde meniscectomieën naargelang van de woonplaats van de patiënt.
  • Uit een vergelijking van het aantal uitvoerde meniscectomieën op Europees niveau blijkt dat België bij de koplopers van Europa hoort. Met 337 ingrepen/100.000 verzekerden ligt het Belgische aantal 2 à 3 maar hoger dan in Noorwegen en Zweden.
  • Onze beperkte terreinanalyse met dossierinzage wees ook in de richting van ondoelmatigheid bij de behandeling van degeneratief knielijden bij vijftigplussers via een meniscectomie.

Sensibilisering van orthopedisch chirurgen

Meer dan 600 orthopedisch chirurgen kregen een brief van onze DGEC. In die brief vragen we dat de chirurgen meer aandacht zouden schenken aan de internationale klinische richtlijnen en moedigen we hen aan om degeneratief knielijden bij vijftigplussers niet-operatief te behandelen.

Alternatieve behandelingen zijn onder andere:

  • mobilisatieoefeningen doen
  • gewicht verliezen
  • orale medicatie nemen.

Contacten

Directie Informatie van de DGEC

E-mail: Infoteam.DGEC.SECM@RIZIV-INAMI.fgov.be