print

Terugbetaalde eerstelijnszorg voor mensen met langdurige symptomen na een COVID-19-besmetting

28-06-2022

Naar schatting 13000 patiënten hebben in ons land momenteel langdurige symptomen na een COVID-19-besmetting. Voor hen is er vanaf 1 juli 2022 terugbetaalde post-COVID-19-zorg voorzien via een zorgtraject.

Patiënten kunnen de nodige kinesitherapeutische, logopedische en/of psychologische zorg terugbetaald krijgen, zo nodig aangevuld met zorg door een diëtist en/of een ergotherapeut. Dankzij de samenwerking tussen de huisarts, de betrokken zorgverleners en de patiënt zelf wordt een behandelplan opgesteld en opgevolgd, met daarin doelstellingen op maat van de patiënt.

We sluiten daarvoor overeenkomsten met de eerstelijnszorg en de verzekeringsinstellingen, de overeenkomst loopt een periode van 1 jaar.

Het voorziene budget hiervoor bedraagt 6,748 miljoen euro.

Op deze pagina:

 

Wie heeft recht op terugbetaalde zorg binnen dit zorgtraject?

Huisartsen kunnen vanaf 1 juli een zorgtraject aanbieden aan patiënt bij wie een post-Covid-19 is vastgesteld:

  • 12 weken na de eerste symptomen van een acute infectie met Covid-19
  • en/of 12 weken na een positieve test met Covid-19.

Welke behandelingen zijn terugbetaald?

De huisarts bepaalt de zorgnood samen met de patiënt. Naar aanleiding hiervan beslist de huisarts welke disciplines worden voorgeschreven. Er zijn 2 mogelijke zorgtrajecten mogelijk.

  • Een zorgtraject waarbij de patiënt nood heeft aan 1 zorgverstrekker (logo/kine/ psycho)
  • een multidisciplinair zorgtraject waarbij de patiënt nood heeft aan meer dan 1 zorgverstrekker (logo/kine/ psycho/ergo/diëtiek)  . In dat geval stelt de huisarts in samenwerking met de betrokken eerstelijnszorgverleners en de patiënt zelf een persoonlijk behandelingsplan en doelstellingen op.

In dit team van zorgverleners wordt een zorgcoördinator aangesteld. De zorgcoördinator staat centraal in dit nieuwe model van samenwerking dat we in de eerste lijn introduceren.

Patiënten betalen niets voor post-COVID-19 zorg binnen deze zorgtrajecten: er is geen remgeld of supplement mogelijk.

Het zorgtraject wordt regelmatig geëvalueerd en bijgesteld waar nodig. Het loopt 6 maanden, indien nood aan langer kan dit nog eenmalig verlengd worden of doorverwezen worden naar meer gespecialiseerde zorg.

Meer info over de terugbetaalde verstrekkingen binnen het zorgtraject Post-COVID-19

Hoe ziet post-COVID-zorg er binnenkort uit?

De overeenkomst over de zorgtrajecten voor post-COVID-19-zorg loopt vanaf 1 juli 2022 voor 1 jaar.

Er is nog overleg met het EBP (evidence-based-practice) voor het opstellen van richtlijnen en de mogelijkheid om de overeenkomst op dat vlak met de recente wetenschappelijke inzichten bij te sturen. We zullen de richtlijnen zodra die uitkomen beschikbaar stellen van de zorgverleners zodat de behandeling zo optimaal mogelijk verloopt. 

Contacten

Secretariaat medische directie - overeenkomsten

E-mail: ovcomeddir@riziv-inami.fgov.be