Gerelateerde pagina's
Onze initiatieven op het vlak van kwaliteitszorg geneesmiddelen
De kwaliteit van de zorg bewaken en waar nodig verbeteren: het is een continue taak van u en van ons. We bundelen enkele initiatieven op het vlak van de kwaliteitszorg van geneesmiddelen.
Op deze pagina:
Doeltreffend gebruik van geneesmiddelen: onze maatregelen 2022-2023 met betrekking tot voorschrijven
- Onze maatregelen met betrekking tot geneesmiddelen voorschrijven in 2022-2023: We vragen aan artsen om hun voorschrijfgedrag aan te passen aan de aanbevelingen voor “goed gebruik” voor bepaalde klassen van geneesmiddelen. We bieden hulp bij het kiezen van de meest geschikte behandeling voor de situatie van de patiënt (medicamenteus, of niet-medicamenteus). Met deze maatregelen willen we de kwaliteit van patiëntenzorg verbeteren en zetten we door doeltreffend gebruik van medicijnen de beschikbare financiële middelen zo efficiënt mogelijk in voor de gezondheid van iedereen.
- Polymedicatie: deze “best practices” helpen u bij elk consult, maar zeker in het geval van polymedicatie. Artsen en patiënten kunnen samen regelmatig de lijst van genomen medicatie bekijken, en de mogelijkheid (of nood) om een behandeling aan te passen.
Aanbevelingen geneesmiddelen uit ‘Hoofdstuk II’
- Protonpompinhibitoren:
aanbevelingen - indicatoren om naleving van de aanbevelingen te evalueren
- Statines:
aanbevelingen - indicatoren om naleving van de aanbevelingen te evalueren
- Astma/COPD:
(volgt later: aanbevelingen - online bibliotheek (informatiebronnen met betrekking tot de aanbevelingen)
Medisch-farmaceutisch overleg
Het belangrijkste doel van het medisch-farmaceutisch overleg is het verbeteren van de zorg aan de patiënt. Het stimuleert doel de multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en apothekers.
Feedback over voorschrijven van geneesmiddelen
We geven geregeld feedback, onder andere over voorschrijven van geneesmiddelen.
- Feedback over het voorschrijven van 5 geneesmiddelenklassen door artsen-specialisten (data 2017) (antibiotica, antidepressiva, protonpompinhibitoren, NSAID's, anticholinergica)
- Verslag van uw activiteit als huisarts over uw voorschrijfgedrag in 2016 (geneesmiddelen, klinische biologie, medische beeldvormingen, pre-operatieve onderzoeken)
- Feedback over uw voorschrijfgedrag in 2013:
Bent u huisarts? Dan kreeg u in 2015 mogelijk een individueel activiteitenverslag over uw praktijk in 2013 met een uitgebreid hoofdstuk over voorschrijven van geneesmiddelen. In dat hoofdstuk is er bijzondere aandacht voor de kwaliteitsindicatoren van de brochure ‘Huidige aanbevelingen inzake het voorschrijven van geneesmiddelen in de eerste lijn’. - Feedback over voorschrijven van antibiotica in 2007:
Bent u huisarts of werkt u voor een medisch huis? Dan kreeg u in 2010 mogelijk feedback over voorschrijven van antibiotica. - Feedback over uw voorschrijfgedrag in het 1e semester van 2008:
Bent u huisarts of specialist? Dan kreeg u in 2009 mogelijk feedback over:
Die feedback was een gevolg van de beslissingen in het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen 2009-2010.
- Feedback over voorschrijven van goedkope geneesmiddelen sinds 2004:
Bent u arts of tandarts? Dan kreeg u sinds 2005 mogelijk al één of meer feedbacks over voorschrijven van goedkope geneesmiddelen.
Consensusvergaderingen
Projecten kwaliteitsverbetering
- Recip-e: invoeren van het elektronisch medisch voorschrift in de ambulante sector
- projecten voor efficiënter en rationeler geneesmiddelengebruik in rustoorden voor bejaarden en rust- en verzorgingstehuizen.
Het medicatieschema
Het medicatieschema is een schematisch overzicht van alle medicatie die aan een patiënt is voorgeschreven en/of zonder voorschrift is afgeleverd. Op deze pagina leert u meer over het medicatieschema.
Project VIDIS: elektronisch delen van gegevens over geneesmiddelen
Het project VIDIS (Virtual Integrated Drug Information System) beoogt een effectieve en efficiënte gegevens- en informatiedeling over alle aspecten van de medicamenteuze behandeling. Het RIZIV coördineert dit project.