print

Tandartsen: Verbod op ambulante supplementen bij mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming

Vanaf 1 januari 2025 mag u bij bepaalde ambulante verstrekkingen geen supplementen meer aanrekenen aan mensen met recht op de verhoogde tegemoetkoming. Vanaf 1 juli  2026 geldt dit verbod voor alle ambulante tandheelkundige verstrekkingen van artikel 5 van de nomenclatuur. 

Zo willen we de toegankelijkheid van tandzorg en tariefzekerheid waarborgen. 

Op deze pagina:

Waarom een verbod op het aanrekenen van supplementen?

Met dit verbod willen we de toegankelijkheid van tandzorg en tariefzekerheid waarborgen voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming wanneer ze beroep doen op een tandarts.

Eerste fase: vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt het verbod op het aanrekenen van supplementen voor de verstrekkingen van artikel 5 van de nomenclatuur die sinds 2022 geherwaardeerd zijn en alle preventieve verstrekkingen.

U kan de verstrekkingen waarop dit verbod van toepassing is vanaf 1 januari 2025 terugvinden in deze lijst.

Tweede fase: vanaf 1 juli 2026

Vanaf 1 juli 2026 geldt het verbod voor alle verstrekkingen van artikel 5 van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen.

In het kader van de wet supplementenverbod werkt de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen (NCTZ) aan een hervorming van de nomenclatuur. 

Wat betekent dit voor u als tandarts?

Voor u als tandarts betekent dit:

  • dat u vanaf 1 januari 2025 de conventietarieven moet respecteren wanneer u een verstrekking van deze lijst uitvoert bij wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming
  • dat u vanaf 1 juli 2026 de conventietarieven moet respecteren wanneer u een verstrekking van artikel 5 van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen uitvoert bij wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming

Dit verbod op het aanrekenen van supplementen geldt voor alle tandartsen, ongeacht of u wel of niet geconventioneerd bent.

Opgelet: 

  • Artikel 35, §4 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen bepaalt dat “Behoudens een andersluidende bepaling in of krachtens deze wet dekken de honoraria alle kosten die rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden zijn aan de uitvoering van de geneeskundige verstrekkingen”. De rechtstreekse en onrechtstreekse kosten mogen dus niet apart aangerekend worden.
  • Voor sommige verstrekkingen zijn er nog maximumtarieven van toepassing. De maximumtarieven die volgens de voorwaarden in het Nationaal akkoord tandheelkundigen-ziekenfondsen nog kunnen worden aangerekend aan mensen met recht op de verhoogde tegemoetkoming zijn geen supplementen.
  • Verstrekkingen buiten nomenclatuur zijn geen supplementen en kunnen ook na de inwerkingtreding van het supplementenverbod nog steeds aangerekend worden aan mensen met recht op de verhoogde tegemoetkoming.

Hoe kan de tandarts een patiënt die recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming identificeren?

U kan nagaan of een patiënt recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming via:

U moet de verzekerbaarheid van uw patiënt raadplegen op de dag waarop u de verstrekking uitvoert.

Bent u stomatoloog?

  • Als u een verstrekking van de nomenclatuur voor tandartsen attesteert, moet u de regels zoals hierboven beschreven toepassen. 
  • Raadpleeg de regelgeving voor artsen als u een verstrekking van de nomenclatuur voor artsen attesteert.

Contacten

Technisch tandheelkundige raad

E-mail: ctd-ttr@riziv-inami.fgov.be