Artsen: Verbod op ambulante supplementen bij mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming
Vanaf 1 januari 2025 mag u geen supplementen meer aanrekenen aan patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Het doel is om hun toegang tot zorg en tariefzekerheid te garanderen.
Dit verbod wordt in twee fasen van kracht en is van toepassing op ambulante verstrekkingen die vergoed worden door de verplichte ziekteverzekering:
- vanaf 1 januari 2025 zal het verbod van toepassing zijn op mensen die automatisch recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming, zonder een inkomensonderzoek door het ziekenfonds (“VT voordelen”).
- vanaf 1 januari 2026, wordt het verbod uitgebreid tot mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming na een inkomensonderzoek (“VT op basis van inkomen”).
Op deze pagina:
Waarom een verbod op het aanrekenen van supplementen?
Het doel van het verbod op supplementen is om toegankelijkheid en tariefzekerheid te garanderen voor personen in een kwetsbare economische situatie, met name mensen met recht op de verhoogde tegemoetkoming, voor ambulante verstrekkingen die worden vergoed door de verplichte ziekteverzekering.
Eerste fase: vanaf 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal het verbod op het aanrekenen van supplementen gelden voor patiënten die automatisch recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (“VT voordelen” ).
Volgens de reglementering wordt aan bepaalde categorieën van personen “automatisch” het recht op de verhoogde tegemoetkoming toegekend. Dit betekent dat het ziekenfonds geen inkomensonderzoek moet uitvoeren, aangezien het onderzoek naar de bestaansmiddelen al is uitgevoerd door de bevoegde instanties.
Tweede fase: vanaf 1 januari 2026
Vanaf 1 januari 2026 zal het verbod op het aanrekenen van supplementen ook gelden voor patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming na een inkomensonderzoek uitgevoerd door het ziekenfonds (“VT op basis van inkomen”).
Wat betekent dit voor u als arts?
Het is verboden om supplementen aan te rekenen voor ambulante verstrekkingen die vergoed worden door de verplichte ziekteverzekering:
- vanaf 1 januari 2025 voor uw patiënten die automatisch recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (“VT voordelen”)
- vanaf 1 januari 2026 voor uw patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming na een inkomensonderzoek (“VT op basis van inkomen”)
Dit verbod geldt ongeacht of u wel of niet geconventioneerd bent.
Het tarief dat van toepassing is op ambulante patiënten met verhoogde tegemoetkoming is dus het tarief dat is vastgesteld door het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen.
Let op:
- U kan maximaal 0,02 euro op het totaal van alle gefactureerde codes naar boven afronden. In dit geval is een supplement van 0,01 of 0,02 euro aanvaardbaar en moet u dit koppelen aan een van de in rekening gebrachte codes (in het supplementveld). Meer informatie over afronden.
- U kan nog steeds rekening houden met bijzondere eisen van de patiënt bij het vaststellen van de tarieven. Dit moet u vermelden volgens de factureringsinstructies voor geconventioneerde of niet-geconventioneerde artsen.
- U kan nog steeds ambulante verstrekkingen factureren waarvoor patiënten geen vergoeding ontvangen van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging, zelfs wanneer het verbod op supplementen van kracht is. U moet deze informatie doorgeven via pseudocodes.
- Artikel 35, §4 van de wet over de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen bepaalt dat “Behoudens een andersluidende bepaling in of krachtens deze wet dekken de honoraria alle kosten die rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden zijn aan de uitvoering van de in artikel 34 bedoelde verstrekkingen “
- U mag niet weigeren patiënten te behandelen als deze weigering is gebaseerd op claims met betrekking tot supplementen. Daarnaast is er een wettelijke verplichting om de continuïteit van de zorg te waarborgen.
Hoe weet u of uw patiënt in aanmerking komt voor de verhoogde tegemoetkoming?
U bent verplicht om systematisch de verzekerbaarheidsstatus van uw patiënten te controleren op de dag van de verstrekking. Dit zijn de hulpmiddelen die u daarbij kan gebruiken:
- Uw softwarepakket via de dienst MemberData (MDA) vanaf 1 januari 2025.
U ziet dat het verbod op het toepassen en toevoegen van een supplement voor een nomenclatuurcode van een vergoede ambulante verstrekking voor patiënten met automatische verhoogde tegemoetkoming (“VT voordelen”) is geblokkeerd, behalve wanneer u expliciet aangeeft dat er sprake is van bijzondere eisen of in het geval van afronding naar boven tot maximaal 0,02 euro in totaal.
Hebt u nog een software die gebruik maakt van de Generic Insurability (GINS)-dienst van MyCareNet om de verzekerbaarheid van patiënten te bepalen, dan is voorzien dat uw software vanaf 1 januari 2025 overstapt op de MemberData (MDA)-dienst. - Het MyCarenet-portaal biedt informatie waarmee artsen die geen eigen software hebben de verzekerbaarheidsinformatie kunnen consulteren via de MemberData (MDA)-dienst
Bent u stomatoloog?
Als u een verstrekking van de nomenclatuur voor artsen attesteert, moet u de regels zoals hierboven beschreven toepassen.
Raadpleeg de regelgeving voor tandartsen als u een verstrekking van de nomenclatuur voor tandartsen attesteert.
Meer informatie
Reglementering
- Koninklijk besluit van 12 maart 2024 (met de praktische uitwerking)
- Artikel 53 van de wet van 14 juli 1994 (gewijzigd door een wet van 29 november 2022 houdende diverse bepalingen inzake gezondheidszorg, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 9 december 2022)
Contacten
Medische directie – Secretariaat Medicomut
E-mail: medicomut@riziv-inami.fgov.be