Methodes voor de berekening van het forfait - De berekening van het forfait
U vindt hier de antwoorden op mogelijke vragen over de berekening van het forfait.
Op deze pagina:
1. Waarom zijn er geen verblijven als ”outliers” beschouwd op basis van de uitgaven voor geneesmiddelen in plaats van op basis van de verblijfsduur?
Enerzijds is beslist om de “outliers” vast te stellen op basis van de verblijfsduur, aangezien die sterk afhangt van de bijzondere eigenschappen van de patiënt, bijvoorbeeld de comorbiditeit.
Anderzijds, en voor zover de “outliers” van de verblijven integraal zijn opgenomen in de berekening van de enveloppe van het ziekenhuis en deze verblijven als “outliers” waren beschouwd op basis van de uitgaven voor geneesmiddelen, zouden sommige ziekenhuizen misschien hebben geprobeerd om nu een “outlierskapitaal” te creëren om in de toekomst aan de forfaitarisering te ontsnappen, waardoor tegelijkertijd overconsumptie wordt veroorzaakt. Om dat te vermijden, leek het beter om het begrip ‘outliers’ in termen van verblijfsduur op te nemen. De ziekenhuizen hebben er inderdaad geen belang bij om de verblijfsduur onnodig te verlengen, omdat er een bestraffingsysteem bestaat in de berekening van het budget van de financiële middelen in het geval van overschrijding van de gemiddelde verblijfsduur.
2. Zijn de ligduuroutliers berekend per leeftijdsklasse?
Neen, de limiet om te bepalen of een verblijf al dan niet outlier is gebeurt per Apr-drg en per graad van ernst.
3. Waarom zijn de graden van ernst 3 en 4 niet uitgesloten, zoals voor het systeem van de referentiebedragen?
4. Kunt u de betekenis van Txh uit artikel 3 van het koninklijk besluit van 16 mei 2006 toelichten?
5. Waarmee stemt Ah van de formule uit artikel 3 van het koninklijk besluit van 16 mei 2006 overeen?
6. Waarom zijn de rest-APR-DRG’s 950 tot 956 uitgesloten en niet de specifieke APR-DRG’s zoals APR-DRG 004 en 005 (tracheotomie)?
7. Waarom zijn de niet-gekoppelde verblijven gevaloriseerd tegen hun reële kostprijs?
8. Bijkomende toelichting bij de methode om het budget voor de forfaitarisering vast te leggen?
Op basis van de uitgaven voor farmaceutische specialiteiten over verschillende jaren konden we duidelijke jaarlijkse tendensen vastleggen voor de specialiteiten opgenomen op de uitsluitingslijst en voor de specialiteiten die vallen onder de forfaitarisering.
Contacten
Directie Research, Development & Quality (RDQ)
Tel: +32(0)2 739 78 65
E-mail: rdq@riziv-inami.fgov.be
Galileelaan 5/011210 Brussel