print

Logopedie: Aanvraagformulieren voor een tegemoetkoming of kennisgeving van verlenging

De aanvraagformulieren voor een tegemoetkoming of kennisgeving van verlenging zijn bijgewerkt. 

De nieuwe versies van de formulieren zijn van toepassing op alle aanvragen die de verzekeringsinstellingen ontvangen vanaf 1 mei 2025.

Aanvragen met de oude versies van de formulieren worden nog geaccepteerd door de verzekeringsinstellingen tot en met 30 juni 2025, maar daarna niet meer.

Een nieuw aanvraagformulier voor §2 b) 6.5 Veelvuldige functionele stoornissen in relatie tot een orthodontische stoornis is van toepassing voor alle aanvragen die de verzekeringsinstellingen ontvangen vanaf 1 september 2025. Aanvragen voor deze stoornis met het standaardformulier worden nog geaccepteerd door de verzekeringsinstellingen tot en met 30 oktober 2025, maar daarna niet meer.

Op vraag van de partners uit de Overeenkomstencommissie logopedisten-verzekeringsinstellingen stellen we de formulieren ter beschikking in Word. Op die manier kunt u indien nodig de grootte van de tekstvelden en de resultatentabel aanpassen.

Opdat het ziekenfonds uw aanvraag gemakkelijker zou kunnen verwerken, vragen we u de formulieren te typen in plaats van ze met de hand in te vullen.

Op deze pagina:

Standaardformulier

Gebruik dit formulier voor de volgende stoornissen (de betreffende stoornis moet worden geselecteerd met behulp van een rolmenu):

  • §2 a) Mondelinge taal- en/of spraakstoornissen die een beperking zijn bij het voorzetten van een beroep, van een omscholing of van een erkende leerovereenkomst
  • §2 b) 1° Afasie
  • §2 b) 4° Stoornissen ten gevolge van gespleten lippen
  • §2 b) 5° Verworven stoornissen ten gevolge van een radiotherapeutische of chirurgische behandeling (hoofd en hals)
  • §2 b) 6.1 Dysglossieën
  • §2 b) 6.2 Dysartrieën
  • §2 b) 6.3 Chronische spraakstoornissen
  • §2 b) 6.5 Veelvuldige functionele stoornissen in relatie tot een orthodontische stoornis (opgelet: vanaf 1 september 2025 is voor deze stoornis een specifiek aanvraagformulier voorzien!)
  • §2 c) 1° Sequelen van laryngectomie
  • §2 d) Gehoorstoornissen
  • §2 e) Dysfagie
  • §2 g) Locked-In Syndroom

Preciseringen bij de bijlagen:

  • Bij een akkoordaanvraag voor dysfagie moet u het onderzoeksrapport VFES/FEES niet toevoegen. U kan het resultaat van dit onderzoek beknopt beschrijven in de anamnese.
  • Bij een akkoordaanvraag voor gehoorstoornissen moet u de audiometrie niet toevoegen bij de aanvraag. Het resultaat van dit onderzoek kunt u beknopt beschrijven in de anamnese.
  • Bij een akkoordaanvraag voor orthodontische stoornissen, moet u het attest van de zorgverlener bevoegd om orthodontische prestaties te verrichten (orthodontist of tandarts) niet toevoegen bij de aanvraag. De volgende informatie moet echter op het formulier staan: naam van de zorverlener, het type orthodontische stoornis dat werd vastgesteld en de datum (ter herinnering: slaapapneu en geïsoleerde articulatieproblemen kunnen niet worden behandeld onder b) 6.5 ). (opgelet: vanaf 1 september 2025 is voor deze stoornis een specifiek aanvraagformulier voorzien!)

Vanaf 1 september 2025 zult u de aangepaste versie van het standaardformulier kunnen gebruiken. 

Formulier taalontwikkelingsstoornissen

Bijzonderheden van dit formulier:

  • U moet de behaalde scores op de logopedische tests doorgeven via de resultatentabel. Bij afname van de ‘CELF’ moet u de kernscore in de tabel vermelden.
  • In geval van meertaligheid moet u de dominante thuistaal beoordelen met behulp van de ALDeQ-oudervragenlijst. Deze test is gratis en moet online worden ingevuld om het resultaat te bekomen per e-mail en de gevraagde score in te vullen in de resultatentabel.
    • Aan de hand van deze beslissingsboom kunt u nagaan in welke gevallen en voor welke taal/talen de ALDeQ gebruikt moet worden
  • U moet het verslag van het audiogram niet toevoegen bij de aanvraag. De informatie op het formulier volstaat (indien het onderzoek is uitgevoerd door een audioloog en niet door een NKO-arts, vermeld dan de naam en voeg tussen haakjes ‘audioloog’ toe).
  • U moet het verslag van de IQ-test niet bij de aanvraag voegen. De informatie op het formulier is voldoende. Sinds 01/09/2024 kunnen akkoorden worden gegeven voor patiënten met een IQ lager dan 86, maar een IQ test moet wel nog steeds afgenomen worden. Meer info: Terugbetaling van zittingen voor patiënten met een IQ lager dan 86

Formulier dyslexie en/of dysorthografie en/of dyscalculie

Bijzonderheden van dit formulier:

  • Bij “huidig schooljaar” moet u het leerjaar vermelden (bv. 2de leerjaar of 1ste secundair), maar niet “2024-2025”.
  • De behaalde scores op de logopedische tests moet u doorgeven via de resultatentabel.

Formulier stotteren

Bijzonderheden van dit formulier:

  • De behaalde scores op de logopedische tests moet u doorgeven via de resultatentabel.

Formulier stemstoornissen

Bijzonderheden van dit formulier:

  • Wat betreft de laryngostroboscopie moet u op het formulier de naam van de arts en de datum van het onderzoek vermelden, met precisering of het resultaat normaal of pathologisch is. Het gedetailleerde verslag moet u niet toevoegen.
  • De behaalde scores op de logopedische tests moet u doorgeven via de resultatentabel.

Formulier dysfasie

Bijzonderheden van dit formulier:

  • U moet de behaalde scores op de logopedische tests doorgeven via de resultatentabel.
  • In geval van meertaligheid moet u de dominante thuistaal beoordelen met behulp van de ALDeQ-oudervragenlijst. Deze test is gratis en moet online worden ingevuld om het resultaat te bekomen per e-mail en de gevraagde score in te vullen in de resultatentabel. U moet deze beoordeling uitvoeren ongeacht hoe lang de patiënt al aan het Nederlands is blootgesteld.
    • Aan de hand van deze beslissingsboom kunt u nagaan in welke gevallen en voor welke taal/talen de ALDeQ gebruikt moet worden
  • Het verslag van het audiogram moet u niet bij de aanvraag voegen. De informatie op het formulier volstaat (indien het onderzoek is uitgevoerd door een audioloog en niet door een NKO-arts, vermeld dan de naam en voeg tussen haakjes ‘audioloog’ toe).
  • Het verslag van de IQ-test moet u niet bij de aanvraag voegen. De informatie op het formulier is voldoende.

Formulier veelvuldige functionele stoornissen in relatie tot een orthodontische stoornis

Dit formulier is van toepassing voor alle aanvragen die de verzekeringsinstellingen ontvangen vanaf 1 september 2025. Aanvragen voor deze stoornis uitgevoerd met het standaardformulier worden nog geaccepteerd door de verzekeringsinstellingen tot en met 30 oktober 2025, maar daarna niet meer.

Formulier kennisgeving van verlenging

Om een behandeling te verlengen moet u het formulier van kennisgeving voor verlenging invullen. De kennisgeving van verlenging vervangt het evolutiebilan.

Let op: dit formulier kan niet worden gebruikt voor stoornissen ten gevolge van gespleten lippen, gespleten gehemelte of gespleten tandkassen. Voor deze stoornissen worden akkoorden gegeven voor een periode van een jaar, die telkens opnieuw moeten worden aangevraagd aan de hand van het standaardformulier.

Formulieren in het Duits

We bieden ook alle formulieren in het Duits aan.

De nieuwe versie van de formulieren in het Duits, geldig vanaf 1 mei 2025, zijn hieronder beschikbaar:

Contacten

Regelgeving inzake logopedie

​Indien u vragen hebt over de inhoud van de overeenkomst of van de nomenclatuur kunt u onze medewerkers contacteren op het volgende mailadres: logonom@riziv-inami.fgov.be