Nomenclatuur van de logopedische verstrekkingen: wijzigingen op 1 augustus 2024
Op 1 augustus 2024 wijzigen we de nomenclatuur van de logopedische verstrekkingen. Het doel van deze veranderingen is om de administratieve procedures te verbeteren, de continuïteit en kwaliteit van de zorg te verzekeren, en om een continue en consistente evaluatie van behandelingen te garanderen.
Op deze pagina:
Afschaffing van het evolutie- en hervalbilan, en behandelakkoorden worden gegeven voor twee jaar
We schaffen het evolutiebilan af. De behandelakkoorden worden meteen gegeven voor een totale ononderbroken periode van twee jaar, met twee uitzonderingen. We blijven behandelingsakkoorden van één jaar geven voor:
- stoornissen ten gevolge van gespleten lippen, gespleten gehemelte of gespleten tandkassen, en
- Locked-in Syndroom.
Een continue evaluatie van de logopediebehandeling blijft noodzakelijk.
Deze evaluaties moet u bewaren in het patiëntendossier. De ziekenfondsen of onze Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle kunnen dit opvragen. De evaluaties worden uitgevoerd tijdens de behandelzittingen en kan u dus niet meer attesteren via de nomenclatuurcode van het evolutiebilan.
Minstens één keer per akkoord van twee jaar moet u deze evaluatie uitvoeren voor stoornissen waarvoor dit vereist is, door middel van een test die voorkomt op de limitatieve lijst van tests. In het kader van deze evaluatie neemt u de meest relevante tests af, waaronder in elk geval de domeinen waarvoor de patiënt in het aanvangsbilan uitval vertoonde.
In bepaalde uitzonderlijke situaties kunt u een evaluatiezitting van meer dan 30 minuten uitvoeren en attesteren, indien u dit nodig vindt.
- de stoornis wordt ernstiger
- de resultaten stagneren
- de behandeling werd onderbroken gedurende 12 maanden of meer
Voor deze uitzonderlijke situaties kunt u de nomenclatuurcode van deze nieuwe evaluatiezitting gebruiken: 700991-701002. Het honorarium voor deze verstrekking is vastgelegd op 72,28 euro. Bij geconventioneerde logopedisten bedraagt het remgeld:
- 4,50 euro voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming, en
- 11 euro voor patiënten zonder een verhoogde tegemoetkoming.
Deze zitting is niet inbegrepen in het maximum aantal terugbetaalbare zittingen per stoornis.
Nieuwe werkwijze voor een akkoordaanvraag bij het ziekenfonds
Tot en met 31 juli 2024 moet u bij een tegemoetkomingsaanvraag voor een logopediebehandeling het bilan bij het gestandaardiseerde aanvraagformulier voegen.
Met het oog op administratieve vereenvoudiging hebben we nieuwe formulieren ontwikkeld. U moet deze formulieren verplicht gebruiken die het ziekenfonds vanaf 1 augustus 2024 ontvangt.
Vanaf deze datum moet u de resultaten van het bilan via een van deze formulieren in beknopte vorm aan het ziekenfonds bezorgen. De kwalitatieve analyses en andere informatie bewaart u in het patiëntendossier. U moet dit niet meer bij de aanvraag voegen, tenzij de adviserend arts hierom vraagt.
We hebben een standaardformulier en specifieke formulieren voor bepaalde stoornissen ontwikkeld, zodat u meteen alle nodige informatie kan toevoegen op een document dat is afgestemd op deze stoornissen.
Nieuw systeem voor verlengingen
U kunt een behandeling verlengen via een systeem van gestandaardiseerde kennisgevingen waarvoor geen toestemming van de adviserend arts nodig is, in twee gevallen:
- niet alle zittingen zijn gebruikt aan het einde van het eerste akkoord van twee jaar
- nieuwe zittingen kunnen worden toegekend (met name voor spraakstoornissen, gehoorstoornissen en dysfasie).
U moet het formulier voor kennisgeving van verlenging invullen, vergezeld van een geldig medisch voorschrift.
De verlenging van de behandeling kan plaatsvinden meteen na het eerste akkoord van twee jaar of na een onderbreking. Dit maakt een flexibeler gebruik van beschikbare zittingen in de tijd mogelijk.
Voor bepaalde stoornissen zijn er leeftijdsgrenzen: in geval van taalontwikkelingsstoornissen, van dyslexie en/of dysorthografie en/of dyscalculie en van dysfasie is de terugbetaling niet meer toegestaan vanaf de 18de verjaardag.
Voor de al lopende akkoorden vóór 1 augustus 2024 hebben we overgangsmaatregelen voorzien:
In de twee hierboven omschreven gevallen, kunt u deze akkoorden ook verlengen voor een periode van twee jaar via het nieuwe systeem van kennisgeving.
Lopende akkoorden van een jaar worden niet automatisch omgezet in akkoorden van twee jaar. Om dit mogelijk te maken, stuurt u het kennisgevingsformulier samen met een geldig medisch voorschrift voor de verlenging van de behandeling (het voorschrift voor het evolutiebilan is niet meer nodig), naar het ziekenfonds van uw patiënt.
De voorschrijfregels van een verlenging blijven ongewijzigd. De huisarts mag de verlenging voorschrijven, behalve in het geval van dysfasie.
Meer info over wat we verstaan onder een ‘lopend akkoord’
Opgelet: u moet het nieuwe formulier verplicht gebruiken voor alle aanvragen die het ziekenfonds vanaf 1 augustus 2024 ontvangt.
Wijziging van de omschrijvingen van taalontwikkelingsstoornissen (B2) en dysfasie (F)
Wat betreft de testresultaten vervangen we de bepaling “lager dan of gelijk aan het 3de percentiel” en “kleiner dan of gelijk aan twee standaardafwijkingen onder het gemiddelde” door de bepaling “een score kleiner of gelijk aan de criteriumwaarden”.
De diagnostische drempelwaarden kunnen per test verschillen. Door deze wijziging in de nomenclatuurtekst kunnen daarom nieuwe tests met een andere diagnostische drempel in de limitatieve lijst van tests worden opgenomen. Deze lijsten zijn aangepast om de criteriumwaarde voor elke test te specificeren.
Wijziging van de omschrijving van de stoornis dyslexie, dysorthografie en dyscalculie (B3)
Wat betreft de testresultaten vervangen we de bepaling “twee scores kleiner of gelijk aan percentiel 16 of kleiner of gelijk aan minstens een standaardafwijking” door de bepaling “twee scores kleiner of gelijk aan de criteriumwaarden”. De limitatieve lijsten van tests zijn aangepast om de criteriumwaarde voor elke test te specificeren.
Aanpassing van de voorschrijverstabel
Om de continuïteit van kwaliteitsvolle zorg te garanderen, mogen neuropsychiaters opnieuw een logopedische behandeling voor chronische spraakstoornissen (§2, b)6.3) voorschrijven. Deze wijziging treedt retroactief in werking vanaf 1 mei 2023.
eAgreement
We hebben de toepassingsregels voor ‘eAgreement’ toegevoegd aan de nomenclatuurtekst (§9) om de toekomstige implementatie van deze dienst voor te bereiden, die het onder andere mogelijk zal maken om aanvraagdossiers elektronisch te bezorgen aan de ziekenfondsen.
Meer informatie
Reglementering
Contacten
Regelgeving inzake logopedie
Indien u vragen hebt over de inhoud van de overeenkomst of van de nomenclatuur kunt u onze medewerkers contacteren op het volgende mailadres: logonom@riziv-inami.fgov.be